Sjekk ut våre tips til forsvarlig bruk av kredittkort, før du skaffer deg et!

Vurderer du å skaffe deg kredittkort? Les dette først!

Stadig flere studenter blir fristet til å handle på kreditt for å dekke hverdagslige utgifter. I denne artikkelen gir vi deg tips til forsvarlig bruk av kredittkort, og hvordan du kan håndtere studentøkonomien på best mulig måte

De skjulte kredittkort-fellene

Flere og flere studenter sitter med kredittkortgjeld. En undersøkelse utført av YouGov for Nordea, viser at 6% av unge mellom 18-29 år tar opp kreditt- eller forbrukslån. Flesteparten er studenter som trenger å dekke månedlige utgifter, når studiestøtten ikke strekker til. Uten kunnskap om forsvarlig kortbruk er det stadig fler som misligholder denne gjelden og ender opp med betalingsanmerkninger.

*En betalingsanmerkning er en merknad man får dersom man har unngått å betale en fordring, som for eksempel en inkassosak eller gjeldsordning. Betalingsanmerkningen påvirker kredittscoren din negativt og gjør det blant annet vanskelig for deg å få et mobilabonnement eller innvilget en søknad om lån. Da blir du nemlig ansett som en med dårlig betalingsevne og vilje.

Skjulte gebyrer
Selv om du betaler en faktura i sin helhet ved forfall, kan kredittkortet ha skjulte gebyrer som koster deg hundrevis av kroner. Pass derfor på hvor og når du bruker kredittkortet, og gjør deg godt kjent med vilkårene før bruk. Her er noen eksempler på hverdagslige formål som kan føre til høye gebyrer ved bruk av kredittkort. For å slippe gebyrene bør du derfor heller bruke bankkortet ditt til følgende bruk: 

Løpende renter
Med noen kredittkort vil rentene begynne å løpe umiddelbart ved minibankuttak og overføring av penger, uansett om det er i Norge eller utlandet. Det kan også skje når du betaler regninger og henter pakker på postkontoret, da betaling med kredittkort vil bli regnet som kontantuttak.

Lær riktig bruk av kredittkort

Lær forsvarlig kortbruk

Om du bruker kredittkortet rett, kan du faktisk oppnå flere fordeler og spare en del penger i løpet av året. Dette forutsetter så klart at du tilbakebetaler hele regningen ved forfall og unngår å bruke kredittkortet der det er gebyrer. Klarer du ikke dette, fraråder vi deg å bruke kredittkort.

Det finnes en rekke forskjellige kredittkort som gir ulike fordeler. Det gjelder å velge det som passer dine behov best, ved å sammenligne kredittkort. Fordeler kan for eksempel være:

  • Rabatt på matvarer
  • Rabatt på netthandel
  • Oppsamling av flybonus
  • Gratis reiseforsikring

For eksempel kan du som er ute etter matvarerabatt, blant annet få 3% rabatt på dagligvarehandelen ved bruk av kredittkort fra yA. Med Trumf-medlemskap i tillegg, kan du få opptil 6% rabatt på hele handelen når det er Trippel-Trumf. Vi understreker igjen viktigheten av å tilbakebetale hele regningen ved forfall, for å unngå å betale dyre dommer på renter.

Andre sparemåter

Det er ingen hemmelighet at økonomien kan være stram i studietiden. Å ha et budsjett med god oversikt over egen økonomi er derfor veldig viktig. Et budsjett skal inneholde alle inntekter og utgifter du har hver måned, og bør være så realistisk som mulig. Vet du for eksempel at du bruker store summer på byen i helgene, så ta det med i oversikten.

Fordelen med et ryddig budsjett er at du ser hvor pengene dine havner og hvilke utgiftsposter du bør stramme inn på. Prøv denne budsjettmalen for å få orden på økonomien!

En annen måte å spare på, er å selge unna ting du ikke lenger bruker. Legg det du ikke bruker lenger ut på Finn, ulike salgs-apper eller kjøp- og salg grupper på Facebook. Du kan tjene noen kroner ekstra og blir kvitt overflødige ting som bare tar opp plass. WIN-WIN!

 

)