Vi har 5 råd til deg som vurderer å kombinere deltidsjobb og studier. En god kombinasjon eller ikke noe for deg?

Bør jeg kombinere deltidsjobb og studier?

Her er fordeler og ulemper du bør tenke over om du vurderer å kombinere deltidsjobb og studier.

1. Erfaring

PLUSS: Du blir mer attraktiv på jobbmarkedet fordi en deltidsjobb viser at du er engasjert og har erfaring. Om jobben i tillegg er relevant for studiet har du kommet langt på vei til den dagen du skal søke fast jobb.  

MINUS: Å skaffe seg en relevant jobb i studietiden kan være vanskelig. Spesielt i bransjer der arbeidstiden kolliderer med forelesninger. I tillegg kan mange irrelevante småjobber på CV gi et dårlig inntrykk til arbeidsgivere. 

Erfaring

2. Økonomi

PLUSS: Du får mer penger inn på konto hver måned, utover støtten fra lånekassen. Perfekt for deg som ønsker å spare til bolig eller for eksempel dra på en Jorden Rundt-reise

MINUS: På den andre siden kan det å leve på et stramt budsjett sies å være en del av sjarmen med det å være student. Dårlig økonomi kan også hjelpe deg med å tenke mer fornuftig, lage budsjett og spare penger. 

Økonomi

3. Nettverk

PLUSS: Du får muligheten til å skape nye relasjoner. Dermed øker sjansen for at du treffer en som vil anbefale deg for en stilling senere, eller på andre måter hjelpe deg inn i arbeidslivet etter studietiden. 

MINUS: Ulempen er at du vil tilbringe mindre tid med dine medstudenter. Det kan føles som at alle sosiale arrangementer skjer akkurat når du må jobbe, så å si nei til ting er en kjip følelse som det gjelder å bli vandt til. 

Nettverk

4. Selvbilde

PLUSS: Ved å hoppe ut i prosessen med å søke jobb får du verdifull erfaring med skriving av jobbsøknader og å delta i intervjuer. Etter hvert vil det blir enklere, og du blir mer vandt til å snakke med fremmede. 

MINUS: Det er ikke lett å få napp på første forsøk. Mange intervjuer og utallige "nei" kan slite på motivasjonen og selvbildet. Men, ikke gi opp! Det gjelder å se fremover og holde motet oppe, så vil det til slutt gå din vei.

Selvbilde

5. Tid

Til slutt kan det være lurt å tenke på hvor mye tid du bruker på studiene nå. Er du en som lett kan administrere tiden din slik at du rekker alt, eller sliter du nok som det er nå? Tenk deg godt om før du forplikter deg til en arbeidsplass ved siden av studiene.

 

Husk at du kommer til å arbeide i mange år fremover, men studietiden er NÅ. Ta valget som er rett for deg. Vi ønsker deg lykke til!

Hvor kan jeg søke jobb? Hvor kan jeg søke jobb?
Tips: Keeping up with the studies Tips: Keeping up with the studies
Working Holiday; Jobb og reis i utlandet Working Holiday; Jobb og reis i utlandet
)