Interested in studying abroad? Read Kaja's experience from studying in Hawaii!

Kajas semester på Hawaii banet vei for fremtiden hennes

Det høres kanskje klisje ut, vi vet. Faktum er derimot at fagene Kaja endte opp med å ta ved Hawaii Pacific University førte til hennes nåværende mastergrad innen rådgivning. Prikken over i-en var at semesteret også ble en episk opplevelse! Les mer om det nedenfor.

Få gratis studieveiledning hos KILROY og planlegg ditt eget utenlandsstudieeventyr!

Hvorfor ville du studere i utlandet i utgangspunktet? Og hvorfor på Hawaii? 

Jeg valgte å reise til Hawaii, rett og slett fordi det var det jeg hadde skikkelig lyst til. Det er sol, strender, fjell: alt er rett og slett bare vakkert! Tidligere har jeg tatt et semester i utlandet i Oxford i England, men det var for likt Norge. Derfor ville jeg gjøre noe helt nytt. Egentlig tenkte jeg på Australia, men når jeg sammenlignet dem, falt det endelige valget på Hawaii.

 Kaja study abroad in Hawaii ISIC

Tilbød Hawaii Pacific University gode programmer basert på studiene dine?

Jeg var faktisk ferdig med bacheloren min, så jeg tok fem forskjellige fag innen sosialt arbeid og psykologi og gruppeveiledning. Jeg brukte semesteret til å prøve ut forskjellige ting, og til å bane vei for mastergraden min som jeg studerer nå. Jeg syntes rådgivning var veldig interessant, og dette er nå hovedfaget mitt på masterstudiet. Det var litt som et friår, men etter bacheloren min.

 

Har du planer om et nytt utenlandssemester i løpet av masterstudiet?

Jeg har veldig lyst! Det kommer an på om programmet mitt tillater det, men hvis de gjør det vil jeg definitivt dra. Denne gangen tror jeg at jeg vil reise til Australia, siden jeg føler at jeg har runda Hawaii. Men ja, jeg må se hva graden min tillater.

 

Hva er drømmejobben når du er ferdig med studiene?

Jeg vil være rådgiver i den forstand at jeg vil hjelpe studenter som drømmer om å reise eller studere utenfor Norge. Jeg vil gjerne hjelpe dem med å oppnå det og inspirere dem til å se at det er en flott mulighet. Jeg tror flere burde studere utenfor Norge, og vil gjerne være den som hjelper dem. Ærlig talt, drømmejobben min ville vært å gjøre akkurat dette i KILROY.

 

Var det du som bestemte at du ville til Hawaii?

Jeg reiste med vennen min som jeg studerte med i Norge, så jeg kjente én person da jeg kom. Det var veldig hyggelig for den lange reisen å komme dit, som var på rundt 40 timer eller så. Så vi reiste sammen og så bodde vi sammen på campus. Selvfølgelig møtte jeg fortsatt mange nye mennesker under oppholdet på Hawaii, og vi reiste heller ikke tilbake sammen siden hun ønsket å bli lenger enn meg.

 

Når kom du til Hawaii?

Vi var begge enige om at vi ville forlate Norge på vinteren, så vi ankom rundt 28. desember om jeg husker riktig, slik at vi kunne feire nyttår på øya før semesteret startet 10 januar. Dessverre regnet det på nyttårsaften, så vi kunne ikke være på stranden for å se på fyrverkeriet. Men alt i alt var det veldig gøy med mye festing og sannsynligvis en "once in a lifetime" opplevelse å kunne feire nyttår på Hawaii.

 

Så hvor på Hawaii bodde du?

Jeg bodde i en studentbolig som minnet litt om et hotell. Det var ikke akkurat på campus, men det var på Waikiki Beach og hotellet hadde 4 forskjellige etasjer kun for studenter. Det var imidlertid ganske dyrt, og jeg antar at det var dyrere enn å leie en vanlig leilighet. Men vi betalte alt på forhånd før vi dro, så alle pengene jeg brukte på Hawaii var på opplevelser, reiser, mat, drikke osv.

Kaja in hawaii ISIC city life in Honolulu

 

Hvordan var hverdagen på Waikiki Beach?

Jeg hadde fem fag på HPU, og jeg klarte å planlegge det slik at jeg hadde undervisning hver ukedag... Så det var litt irriterende. Noen av vennene mine hadde undervisning bare mandag og onsdag, og jeg var litt misunnelig på timeplanen deres. I tillegg hadde jeg innleveringer hver uke, så jeg måtte levere inn noe ganske ofte, så det betydde selvfølgelig mye arbeid til tross for at nivået var lettere enn når man studerte hjemme.

Men for å svare på spørsmålet ditt, føler jeg at hverdagen var mye mer annerledes enn å være hjemme. Etter skolen gikk du ofte til stranden eller bassenget, vi surfet litt eller dro på hikes. Vi gjorde alt du kan tenke deg i disse omgivelsene, mens det er en større tendens til å gå hjem og se Netflix når du er i hjemlandet ditt. Det var ikke noe sånt på Hawaii.

Hvilke forventninger hadde du før du dro, og ble de oppfylt?

Jeg hadde veldig høye forventninger. Jeg så så mange bilder på Instagram og alt så så pent og uvirkelig ut. Så jeg laget en liste før jeg kom dit, slik at jeg hadde en plan for alle tingene jeg ville oppleve mens jeg var på Hawaii som inkluderte alle hiksene jeg ville gjøre, strender jeg hadde lyst til å besøke osv. Så da jeg endelig kom til Hawaii, klarte jeg faktisk å krysse av alle tingene jeg hadde planlagt, og for å være helt ærlig var det MYE bedre enn det jeg forventet. Jeg tenkte med meg selv at det du ser på Instagram ikke er ekte, men det var det virkelig. Det var akkurat som Instagram.

 

Reiste du rundt på øya?

Det gjorde jeg, ja. Jeg likte veldig godt å reise til nordkysten av øya (North Shore), så jeg tilbrakte en del tid der. Og så fikk jeg også utforske to andre øyer mens jeg var der. Jeg dro til Big Island for å sjekk ut vulkanlandskapet og så besøkte jeg Kauai, hovedsakelig fordi jeg føler at dette er det du virkelig tenker på når du ser for deg selv på Hawaii. Det er så grønt og nesten som å bo i en botanisk hage. Det er sannsynligvis det vakreste stedet jeg har noen gang sett i livet mitt, og jeg vil virkelig tilbake dit.

Kaja trekking in stunning surroundings in Hawaii ISIC

 

Hvem hang du med mens du var på Hawaii?

Masse forskjellige mennesker. Men den første uken min hadde vi en internasjonal bonfire dag med alle de internasjonale studentene. Jeg tror vi var rundt 50-100 mennesker som dukket opp, og jeg gikk helt alene fordi vennen min ikke ville dra. Jeg så på det som en mulighet til å møte nye mennesker, så jeg fikk mange venner allerede i løpet av den kvelden. Men jeg må si at det var MANGE nordmenn da jeg begynte. Jeg antar at det var fordi Australia fortsatt var nedstengt på grunn av covid, så alle valgte Hawaii i stedet. Men det er tydeligvis ganske enkelt å finne folk å henge med, når det er rekordmange nordmenn ved universitetet. Bortsett fra de norske, hang jeg med tyske, spanske og massevis av andre forskjellige mennesker.

 

Av nysgjerrighet, hvordan var den spesifikke bussturen da du skulle på bålfesten helt alene?

Åååå, det var veldig skremmende og jeg hoppet nesten av bussen igjen før destinasjonen, og igjen da jeg nådde bålfesten og så hvor mange mennesker som var der og jeg var helt alene. Jeg følte at alle så på meg fordi jeg kom alene. Men jeg gjorde det, og jeg angrer virkelig ikke på at jeg dro siden mange av relasjonene mine ble bygget den kvelden.

 

Så hvordan overvant du den følelsen når du sto der alene?

Jeg satte meg sammen med bokstavelig talt den første personen jeg så. Jeg fikk en trang til å sette meg ned med en gang så jeg ikke så så ensom ut, og det viste seg at jeg satt ved siden av en nordmann, en tysker og en danske. Da var det plutselig ganske lett å få i gang samtalen, selv på engelsk. Jeg hadde hørt før jeg dro at spesielt nordmenn har en tendens til å bare snakke norsk mens de er der, og jeg dro ikke til Hawaii for å snakke norsk.

 

Var det en spesifikk regel du levde etter på Hawaii?

Ikke en spesifikk regel, for meg handlet det egentlig mest bare om å si ja til alt. Hvis du vil leve det beste livet mens du er der, så si ja. Hvis du ikke gjør det, går du gå glipp av mange opplevelser og du kommer ikke til å møte folk like lett. Og hvis du ikke har noen å henge med, er det ikke særlig gøy å studere på Hawaii. Og da må du alltid huske at du er ikke den eneste som er alene: det finnes utrolig mange folk i samme båt.

 

Kaja at study abroad hiking in Hawaii ISIC

 

Arrangerte HPU arrangementer slik at studentene ble bedre kjent?

Ja, det gjorde de. Jeg tror de hadde studentaktiviteter nesten hver uke. Du meldte deg stort sett bare på spesifikke arrangementer via telefonen. Det var for eksempel surfetimer gjennom HPU, som var mer eller mindre gratis. De hadde også besøk til noen funky kattekaféer, de arrangerte fotturer og tegnekurs. Så ja, de hadde noe hver uke. Personlig meldte jeg meg på surfetimene fordi jeg virkelig ønsket å lære å surfe, og det var mye morsommere å gjøre det i store grupper i stedet for å leie et brett alene. Gruppen jeg var i var med var på rundt 20-25 personer og alle hadde samme erfaring.

 

Nå som du er hjemme, vil du si at det er en annen Kaja som har kommet tilbake?

Ja, det vil jeg si. Jeg har lært å sette pris på å gjøre ting i løpet av dagene. Jeg gjør mye mer nå enn før jeg dro til Hawaii. Jeg antar at jeg ble vant til livsstilen der du går på skolen og så gjør noe morsomt etterpå. Hvis jeg ikke gjør det nå, føler jeg at det er litt bortkastet tid. Jeg går også flere turer nå enn før jeg dro. Egentlig er jeg flau over å si det, men jeg har aldri gått tur før selv om jeg har massevis av muligheter her hjemme. Men nå liker jeg det veldig godt, og jeg har ikke noe imot å gå en tur på en lørdag for eksempel. Jeg har aldri sett poenget med å gå opp, bare å gå ned igjen, men det har endret seg fullstendig og jeg nyter virkelig utsikten på turene. Min første hike på Hawaii var Wiliwilinui, og det er rundt 3-4 timer. Først tenkte jeg OMG det er så langt, men når du har opplevd turen og utsikten skjønner du at det er så vakkert og verdt det! Fra det tidspunktet bestemte jeg meg for at jeg måtte ta en tur til, og så en til, og ved slutten av semesteret hadde jeg gått minst 15 hikes.

 

Hva vil være dine tre beste råd til noen som planlegger å reise til utlandet for første gang?

Som jeg nevnte tidligere, synes jeg du skal si ja til alt. På denne måten møter du nye mennesker som vil føre til mange flere opplevelser i løpet av tiden din der.

Den andre ville være at du trenger en bil på Hawaii. Jeg tror det er det jeg angrer mest på at jeg aldri skaffet meg bil. Du kan nesten ikke reise noe sted uten bil, og du sitter ganske fast i Honolulu og Waikiki Beach - og sånn vil du ikke ha det på i løpet av 6 måneder. Selvfølgelig kan du ta bussen til North Shore, men det vil ta deg kanskje 3 timer i stedet for under 1 time i bil. Biler er generelt mye billigere i USA sammenlignet med hjemme, så hvis du har muligheten, bør du kjøpe en. Alternativet er å leie en bil, men det er heller ikke billig. Jeg leide en bil med noen av vennene mine som kom for å besøke meg, og fleksibiliteten med en bil på Hawaii er enestående. Vi fikk se alt på øya i løpet av de 3 ukene vi leide.

Mitt tredje råd er å utforske så mye du kan mens du er der. Jeg gjorde mange ting, og til sammenligning har jeg en venninne som studerte ved HPU i hele 4 år, og jeg fikk oppleve mye mer enn henne under oppholdet. Jeg har også hørt at studenter som søker på fulle grader ikke er like gira på å gjøre ting i helgene, fordi de har så mye tid og til slutt ender de opp med å ikke gjøre noe. Så ja, utforsk mens du er der – ellers vil du angre på det til slutt.

 

Kaja in Hawaii enjoying bech life ISIC

 

Drømmer du om et lignende eventyr?

Det skjønner vi godt! Ta kontakt, så hjelper vi deg gjennom prosessen og gjør studiedrømmene til virkelighet. Trykk på knappen nedenfor, så hører du fra oss snart!

)