Interessert i å studere i utlandet? Les Charlottes erfaring fra studier i San Diego!

Charlotte i San Diego: Du kommer aldri til å angre på at du studerte utenlands

Vi har tatt en prat med Charlotte som reiste av gårde for å studere et semester på San Diego State University. Akkurat som mange andre studenter som vi har pratet med så er også hennes beste tips til deg som vurderer å studere utenlands - å bare gjøre det! Les videre for å høre mer om hennes tid i San Diego!

Få gratis studieveiledning hos KILROY og planlegg ditt eget utenlandsstudieeventyr!

Når bestemte du deg for å studere iSan Diego?

Jeg var i San Diego fra januar 2022 til slutten av mai det samme året. Jeg hadde akkurat tatt eksamen sommeren før og bestemte meg for å ta et friår, for å lære meg spansk og ta et semester utenlands. Nå er jeg hjemme igjen og tar masteren min i miljøteknikk. Ingen av fagene jeg tok på San Diego er direkte koblet til min nåværende utdanning, men jeg så det som en mulighet til å lære meg noe nytt og reise samtidig. Jeg hadde egentlig tenkt å ta et utvekslingsår under studiene, men på grunn av Covid-19 ble det endringer i planene! 

 

Hva var det som gjorde at du visste at du ville studere utenlands, helt fra starten?

Jeg dro på utveksling på videregående til Australia og liker veldig godt å reise. Jeg var også keen på tanken om å reise av gårde for en lengre periode for å få en ny opplevelse. Jeg ville prøve å bo ett nytt sted, lære å kjenne nye mennesker og skifte miljø en liten periode. Ved å være borte over en lengre periode så fikk jeg også muligheten til å reise ganske mye rundt og se mye mer enn bare San Diego.

charlotte surrounded by sand in san diego

Hvorfor valgte du San Diego?

Først og fremst ville jeg flytte til et varmt sted. Så jeg begynte å kikke på litt alternativer og kom frem til at California var stedet for meg. Jeg vurderte også å reise til Hawaii, men det jeg likte best var at det var så mye å se og gjør i California som for eksempel road trips til andre stater og alle nasjonalparkene. Til slutt stod jeg mellom Los Angeles og San Diego, som er et tøft valg. Men valget landet på San Diego fordi det virket som en hyggelig by og ikke like stressende som L.A.  

 

charlotte by the beach in san diego

Reiste du alene?

Ja, jeg reiste alene og var kjempenervøs i begynnelsen. Det dukket opp noen mindre problemer med bostedet mitt i starten når jeg først kom dit, men alt løste seg til slutt! Men det er klart at man blir litt nervøs når man skal flytte så langt og ikke kjenner noen. Men alt blir bra med tiden. 

Fikset du bosted før du reiste ned?

Ja det gjorde jeg, jeg ville ikke komme ned og ikke vite hvor jeg skulle bo. Så jeg kontaktet en studentbolig i nærheten av campus og fant etter hvert et rom som var ledig det semesteret jeg skulle være der. 

Delte du leilighet med noen?

Ja, jeg bodde sammen med to amerikanske jenter. Det var egentlig en leilighet for 4 personer, men den fjerne hadde flyttet ut og betalte visstnok leie fortsatt. Jeg hadde et eget bad og etter hvert så hadde vi et felles kjøkken. Det var en utrolig fin måte for meg å bli kjent med amerikanerne fordi det veldig ofte er lett å bare bli kjent med de internasjonale studentene. Gjennom mine roomates traff jeg også mange andre amerikanske venner. Det kan noen ganger være litt vanskelig å bli kjent med lokale studenter, så jeg var heldig!  

Fikset SDSU aktiviteter for internasjonale studenter?

Ja! Spesielt i starten så fikset de masse aktiviteter på fredagene som var veldig gøy å være med på. Jeg husker at de også arrangerte en kasinokveld og mange filmkvelder, som var mest for de internasjonale studentene. Alle arrangementene deres var veldig morsomme, og det var nok minst 200 personer som deltok hver gang!

Hvordan er det å dra alene på disse eventene i starten?

Tja, det fantes jo en god del grupper på sosiale medier der man kunne spørre om folk planla å dra på eventet og så bestemme seg for å eventuelt dra sammen. Men SDSU gjord en god jobb med å organisere en introduksjonsdag og allerede der traff jeg en gjeng som jeg klikket med. Det første vi gjorde var å skape en snap-gruppe og når noen hadde lyst til å finne på noe så skrev man bare det inn i chatten og spurte hvem andre som kunne tenkt seg å være med. Alle er i grunn alene i starten så derfor er det mange som er med på å finne på noe.  

 

charlotte and two friends hiking in san diego

Om vi går litt tilbake, hva slags forventninger hadde du før du reiste?

Jeg pleier å ikke ha for høye forventninger, fordi det er vanskelig å skulle forestille seg hvordan det kommer til å bli. Jeg tenkte selvfølgelig en del på hvordan jeg skulle skaffe meg nye venner og hvordan dagene mine kom til å se ut (som er ganske vanlige bekymringer vil jeg tro). Men utenom det så håpet jeg på bra vær og massevis av tid til å henge på stranden siden det er det California er kjent for. Jeg hadde også noen forventninger om å dra på mange road trips rundt i delstaten – og det gjorde jeg! 

 

Hvordan så skoledagen din ut?

Når jeg endelig var på plass så kunne jeg velge og vrake mellom forskjellige fag og jeg hadde timer fra mandag til torsdag. Og i tillegg hadde jeg idrett på mandager og onsdager, der jeg tok et kurs i selvforsvar og et i surfing – de kursene var veldig morsomme. Jeg hadde også kun forelesninger på tirsdager og torsdager, så hver fredag hadde jeg fri. Det hadde de fleste internasjonale studentene så da passet det bra å dra på tur i langhelgen!

 

Hvilke andre fag tok du?

På bachelor så studerte jeg elektroteknikk og nå tar jeg master i bærekraftig teknologi. Men fagene mine i San Diego var ikke relatert til det fordi jeg hadde ikke planer om å overføre studiepoengene hjem. Så jeg tok fag innenfor International Business & Diplomacy, spansk og astronomi ved siden av idrettsfagene mine. Jeg valgte Business & Diplomacy rett og slett fordi jeg syns det er et spennende fag å kunne og jeg tok spansk for å jobbe litt med språkferdighetene mine. 

Dte er nok mange som er interessert i surfetimene, fortell litt mer!

Ja, det var skikkelig kult! Jeg var litt nølende i starten fordi transporten til «klasserommet» var litt komplisert, men jeg gikk for det allikevel og angrer ikke ett sekund!  Det var derimot litt kaldere i vannet enn hva jeg hadde sett for meg, men vi hadde våtdrakter på oss og da gikk det fint. Jeg tok selvforsvar på morgen og fortsatte til surf på ettermiddagen, så når jeg kom hjem var jeg helt ferdig. Men det kule med idrettstimene var at du ble kjent med andre mennesker som du ikke treffer via de vanlige timene dine. Så jeg anbefaler absolutt å velge minst en idrett om du kan – du får mange flere sjanser til å møte folk!

 

Bra tips! Hvordan var livet ellers i San Diego?

Jeg hadde «vanlige» forelesninger tirsdager og torsdager, så de dagene var ganske lange. Men jeg pleide å dra ut å spise middag med venner eller dra hjem og lage middag i leiligheten. Ukene mine var i grunn ganske fleksible, jeg måtte ikke pugge så mye så det var sjelden jeg måtte sitte på kveldene og i helgene å studere. Jeg brukte heller den tiden på å dra på helgeturer og oppleve områdene rundt San Diego. Vi tok også mange heftige gåturer!

 

charlotte overlooking the rock

 

Hvilke andre steder besøkte du?

Den største reisen vi tok var under Spring Break, da reiste vi til Las Vegas, Zion National Park, Bryce Canyon, Grand Canyon og senere gjennom Sedona National Park og tilbake. Vi tok også en lengre road trip gjennom Death Valley, Sequoia National Park, Yosemite, San Francisco og tilbake til Diego langs Pacific Highway. I helgene dro vi til Los Angeles, Joshua Tree National Park og til og med en dagstur til Mexico!

 

Charlotte in yosemite national park

Mange har nok hørt en del om Spring Break – hvordan var det egentlig?

Vi tok dro på den lengre road tripen, men det var mange som dro direkte til Mexico for å feste i Cancun. Tydeligvis så drar mange amerikanere til Costa Rica under Spring break, men så å si alle reiser ett sted.  Det er helt klart en stor greie som folk prater om, spesielt i ukene før Spring Break, da er alle nysgjerrige på hva andre har planlagt og hvor de skal.

 

Dro du på noen større events mens du var i San Diego?

Det meste skjedde i starten av semesteret og basketballkampene var en stor greie der borte. Sesongen gikk frem til mars og som om student er det gratis inngang så stor sett alle deltok på kampene. Arenaen er så STOR. Jeg kan ikke spesielt mye om basket, men det er ikke vanskelig å dra konklusjonen om at universitetsidrett er stort i USA. Jeg at våre spillere vant noen form for pris og det var en stor snakkis mens jeg var der. 

san diego state university basketball match

 

har opplevelsen påvirket deg på noen måte, personlig?

Kanskje litt. Jeg tror ikke at jeg har forandret meg spesielt mye, men jeg lærte meg mye om å ikke være så avhengig av andre. Det var noen ganger når jeg ville planlegge noe at det ikke passet for de andre og da skjøv jeg det bare til siden og sa «vi tar det en annen gang». Men til slutt så gjorde jeg det bare selv. Noen ganger er det deilig å slippe å måtte tilpasse seg andre. Det var spesielt vanskelig å få folk med på ting i slutten av semesteret. Når jeg reiste til San Fransisco så reiste jeg med en kompis som hadde lyst til å reise videre nordover mens jeg måtte snu og dra tilbake til San Diego for å rekke flyet mitt hjem. Så den reisen gjorde jeg selv og det var vanvittig deilig!

 

charlotte in san fransisco golden gate bridge

 

Hva er ditt beste råd til dem som leser dette?

Du har sikkert hørt det før, men våg å ta skrittet. Ikke vent. Bare gjør det! Alt kommer til å ordne seg. det er ingen grunn til å stresse eller få panikk og jeg tror ikke at det finnes noen som har angret på at de studerte utenlands. Husk at alle søker etter nye venner, så du kommer ikke til å bli ensom!

 charlotte hiking with a friend in san  diego

 

"Jeg tror ikke at noen noensinne har angret på å studere utenlands!" -Charlotte, student i San Diego 

)