Tipsene du trenger for å få økonomien til å gå rundt på studentbudsjett.

Slik handler du smart på studentbudsjett

Med dyr leie og studiestøtte som ikke matcher de høye levekostnadene er flere studenter avhengig av ekstra midler for å få økonomien til å gå rundt. Dette kan du heldigvis løse, ved å handle smart.

Bruk kredittkortet forsvarlig

Ifølge en undersøkelse utført av Sentio i fjor, benytter 28% av norske studenter forbrukslån eller kredittkort for å dekke basisutgifter. Uten god tilbakebetalingsevne kan det å ta opp lån. føre til stor gjeld med høye renter. Klarer du derimot å kun bruke penger du faktisk har, kan du oppnå mange fordeler med kredittkortet. Flere kredittkort tilbyr rabatter eller cashback som du kan tjene opp hver gang du drar kortet. I tillegg gir kredittkortet deg den ekstra sikkerhet, slik at du ikke bli svindlet ved netthandel.

Ikke bruk penger du ikke har

Planlegg innkjøpene

Et annet viktig tiltak for å få pengene til å strekke til, er å planlegge innkjøp ved å skrive en handleliste som inkluderer alle måltider for hele uken. Ha gjerne en fast handledag innkjøp til for hele uken. På denne måten unngår du å gå sulten inn i butikken etter forelesning og plukke med deg den kjappeste og dyreste løsningen. Du sparer både tid og penger, og får dermed bedre tid til å studere (les: se på Netflix).

Food prep

For å spare mest mulig penger og tid, kan det også være en god idé å lage flere måltider om gangen. Bruk gjerne den kjedelige søndagen til å lage både middag og lunsj for flere dager, gjerne for hele uken. Lag sunne og gode måltider som holder deg mett lenge, ved å inkludere protein (kjøtt, kylling eller egg), karbohydrater (ris eller pasta) og grønnsaker – Fordel dette i flere matbokser. Det er enkelt, godt og kan enten fryses eller lagres i kjøleskapet.

Spar penger ved å lage store porsjoner

Frys alt som fryses kan

Har du plass i fryseren, er et godt tips å fryse ned alt som kan fryses, blant annet brød, kjøtt og grønnsaker. Har du et halvt brokkolihode eller noen gulrøtter som synger på siste vers? Frys det ned! Dette fører også til mindre matsvinn og god samvittighet- spar penger og miljøet!

Vær oppdatert på rabatter og tilbud

Mattilbud-appen viser tilbudene samtlige matbutikker i Norge har pågående, noe som gjør det enkelt å se hva som er på tilbud i din nærbutikk. Denne appen er gratis, og et “must” for alle studenter. Et godt tips er å finne ut når tørrvarer er på tilbud. Kjøp mye av disse varene, da de ikke går ut på dato. Men husk; ikke kjøp varer du vanligvis ikke ville kjøpt, bare fordi de er på tilbud. Du kan også spare penger med ISIC – følg med på ISIC appen og sjekk ut tilbudene nær deg!

Lommetyvene

Dette er de små, ubetydelige kjøpene som gjør at du står igjen med 49kr på konto i slutten av måneden og ikke aner hvor pengene dine ble av. Her er våre beste råd for å styre unna de fryktede lommetyvene:

  • Ha alltid med deg egen vannflaske som du fyller opp
  • Gi deg selv totalforbud mot skolekantina – det høres kanskje dramatisk ut, men du kommer garantert til å merke forskjell på økonomien
  • Invester i en termokopp og ta med egen kaffe hjemmefra til forelesning

Dette er bare noen av mange poster du kan spare penger på. Følg disse enkle tipsene, men husk å nyt studietiden din. Ikke sitt inne alene en fredagskveld fordi du ønsker å spare penger. Prøv heller å finne billig moro.

Lykke til!

 

)