Her er 5 spørsmål du bør stille deg selv når du skal velge studie!

5 spørsmål til deg som skal søke studier

Du står ovenfor noe som muligens er det vanskeligste valget hittil i livet ditt. Kom i gang ved å stille deg selv disse 5 spørsmålene!

1. Hva vil jeg bli når jeg blir stor?

Du kjenner kanskje igjen spørsmålet fra du var liten, og kanskje ligger der fremdeles og kaller på deg? 

2. Når går tiden fortest?

Hva interesserer deg og hvorfor? Hva er det som får tiden til å fly forbi, og som motiverer deg til å gjøre ditt aller beste? 

3. Hvor lenge kan jeg sitte stille? 

Hvor viktig er fysisk aktivitet i løpet av arbeidsdagen for deg? Liker du helst å sitte foran en skjerm inne i varmen, eller drømmer du om en fremtidig arbeidsplass ute i det fri? Hvis du ikke aner hva du vil bli kan det å tenke over egne preferanser på ulike områder virkelig gi deg en pekepinn på hvilken retning du bør gå i. 

4. Hvem ser jeg aller mest opp til?

Hvilke personer får deg til å tenke "Shit, den personen er helt rå" / "Skulle ønsker jeg var like flink som denne personen til dette" / "Den personen har virkelig kapret drømmejobben"? Prøv å sett deg inn i personens liv og perspektiv – hva tror du personen du ser opp til gjør i løpet av en dag? Hvordan har personen kommet dit den er i dag og hva ville du gjort om du var i samme posisjon? 

5. Er jeg klar for dette? 

Enten du kommer rett fra videregående eller er på ditt tredje friår er dette ditt valg, og kun ditt. Kanskje ønsker du råd eller at noen bare skal ta valget for deg, men til syvende og sist kommer du aller lengst med å stole på deg selv og magefølelsen din. Her er et par råd til deg som er skikkelig stressa: 

  • Du kan aldri vite om et studie passer 100% for deg før du har prøvd.
  • Foreldre, venner og andre vil bare det beste for deg, men husk at det er snakk om din fremtid og dermed ditt valg.
  • Du er ikke alene om å føle at alle andre vet akkurat hva de vil bli, mens du fortsatt surrer rundt i tåka.
  • Bruk en søkeportal og gå gjennom ett og ett yrke/studie. Sett opp alt som virker litt interessant i en liste og ta den frem om et par dager – virker valgene fortsatt interessante? 
  • Gjør research! Kanskje går du glipp av drømmestudiet, rett og slett fordi du ikke visste at det eksisterte. Sett av tid og utforsk alle mulighetene du kan finne. Kanskje du til og med må utenfor Norges grenser? 

Ikke glem: Valget du tar begrenser ikke dine muligheter senere i livet. Du vil alltid kunne bygge videre på grunnlaget du setter i dag og det er heller ingen skam å snu. 

)