Sjekk ut ISIC og Spiir sine tips til hvordan du som student kna unngå bortkastet mat.

Spiir: Lifehack – Hvordan kaste mindre mat?

Først gikk du inn på matbutikken, deretter hjem for å lage mat. Så var du ferdig med det deilige, hjemmelagde måltidet ditt. Nå sitter du, litt stolt av matlagingen, føler deg mett, men også for full i magen til å fullføre noen få poteter som er igjen i gryten. Du har gjort det bra og fått flere «voksenpoeng». Neste spørsmål er: hva gjør du med restene dine?

  1. Lar dem ligge i gryten og kaster de ut om noen få dager
  2. Oppbevarer de i kjøleskapet og bruker de til et annet måltid

Selv om du tenker på alternativ to gjelder for deg, så er det fortsatt mange som ender opp med å kaste restene sine.

Men det å kaste restene dine rett i søpla er et tema for hele verden. Du kaster bort pengene dine og det er bortkastet mat. Ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon, FAO, er faktisk en tredjedel av all mat som hives i avfallet, mat som ville vært nok til å mate 3 milliarder mennesker. Oops.

Heldigvis er det enkelt å redde restene dine fra å bli til avfall. Les videre for gode hacks om hvordan du bruker restene til nye velsmakende måltider.

 

Frukt og grønnsaker

Du kjenner til de fruktene og grønnsakene som var perfekte i går, men ser nå litt myke og triste ut? De er ikke det! Det er mange ting du kan gjøre med dem.

Overmoden grønnsaker fungerer utmerket i omeletter, wraps, puré, bolognese saus og gryteretter.

Men hva med all frukten du har liggende? Vel, overmoden frukt gir god smak til bakevarer som bananbrød, havre over natten, bakt granola, smoothies, juice og syltetøy.

Poteter er i en egen liga. De klarer seg perfekt i en panne som hjemmelaget pommes frites, potetsalat eller som fylling til lapskausen din, bolognese og en gryterett.


Kjøtt 

Det er ingen grunn til å kaste ut kjøttet fra i går. Skjær kjøttet i små biter og stek det på en panne. Legg til ketchup og en solid porsjon av hjemmelaget pommes frites, så har du et fantastisk måltid.

Og selvfølgelig fungerer kjøtt også godt i wraps, gryteretter, smørbrød og salater.


Ris og pasta

Litt ris igjen? Naaah, det vil ikke fungere i en annen rett. Men joda! Ris vil klare seg fint som en blanding i kjøttpudding, i en suppe eller salat eller som et lite tilskudd til en lapskaus.

Det samme gjelder pasta. Varm den opp med kokende vann, spis den med pesto eller tomatsaus. Lag en pastasalat eller tilsett den i en suppe. God appetitt!


Melkeprodukter

Det tar ikke lang tid før meieriprodukter blir dårlige. For å unngå dette, må du sørge for å bruke opp de små melkeskvettene du har. Du kan bruke melk og yoghurt i bakingen eller i smoothies. Og ost er et absolutt must når det kommer til pizza, pasta eller lasagne.

Det finns nesten ingen grenser for hva du kan gjøre med restene dine. Forsøk å gjøre det til et mål å bruke all maten. Du kommer raskt til å begynne å tenke på alternative og morsomme måter for å unngå å kaste bort mat. Og en liten utfordring har vel aldri skadet noen, ikke sant? 🍎🍳🍕

Ha det gøy med å innføre nye måter å lage mat på! 

 

Av Caroline Sølver, Spiir.com 

______________________

Denne artikkelen har blitt skrevet av Spiir. Spiir er en gratis budsjett app som har hjulpet mer enn 300.000 nordiske brukere å få et bedre grep om hvordan de bruker pengene sine. med et enkelt klikk, kan du se hvordan du bruker pengene dine på en enkel og morsom måte. Du setter enkelt opp perosnlige mål, slik at du blir mer klar over hvordan du bruker penger og på hva. Last ned app'en i dag.

)