Friår - Hvorfor ta et år fri fra studier? Sjekk ut ISIC sine tips for et vellykket friår!

Friår - Hvorfor ta et år fri fra studier?

Et friår er en populær mulighet for studenter som har fullført videregående og ønsker å ta en pause fra studier før de går videre til universitetet. Et friår vil definitivt gi deg litt tid til å finne ut hva du skal videre, men det er viktig å tenke på hvordan du ønsker å utnytte friåret ditt: kanskje jobbe, kanskje reise, kanskje finne et internship... Uansett hva du ønsker å få ut av friåret ditt er det opp til deg - så gjør det til en bra opplevelse! 

Enten du tilbringer friåret ditt i Norge eller i utlandet, ta deg tid til å tenke på hva du ønsker med dette friåret! Et friår vil på sitt beste ikke bare gi deg litt tid borte fra skolen, men også en mulighet til å prøve nye hobbyer, finne en interessant jobb og alt i alt samle og bruke kunnskapen og de forbedrede ferdighetene du har opparbeidet deg gjennom tidligere studier. Ha i bakhodet at friåret i utgangspunktet skal være fritt for studier. Hvis du allerede har prøvd studier på et felt og ønsker å fortsette på dette feltet, er det viktig å gi næring til den ekspertisen og kunnskapen du allerede har, så du er godt forbredt når det er på tide å ta fatt på studiene igjen. 

Selvom mange tar turen til utlandet, trenger ikke friåret å bety reise. Å utvide din kompetanse er like mulig her hjemme som i utlandet. Hvis du allerede er interessert i en bestemt jobb eller studieretning, hvorfor ikke se etter en jobb, praksisplass eller lærlingstilling ved en bedrift innenfor det feltet. Arbeidserfaring er et stort pluss på CV`en din, enten det er praksis, sommerjobb, frivillig arbeid eller en fast stilling. For å oppsummere - vær aktiv i løpet av friåret ditt. Du vet aldri når og hvordan det vil lønne seg.

Välivuosi 

Hjemme eller i utlandet, et friår gir deg tid til å gruble på hva du skal gjøre videre med studier eller arbeidsliv. 

Hva med å reise? Ja, mange velger å bruke litt av tiden i utlandet. Et veldig populært alternativ er å dra på Working Holiday i Australia, Canada, New Zealand eller USA. Working Holiday er, som ligger i navnet, en kombinasjon av jobb og reise. Med et working holiday visum, kan du jobbe i kortere perioder, bygge opp reisebudsjettet, reise litt, og kanskje jobb litt igjen. Visumet gir deg mulighet til å tilbringe mer tid i landet enn ved et turistvisum. Wokring Holiday er derfor et prfekte alternativ for deg som tar et friår; reise, få arbeidserfaring og utvikl språkkunnskapene dine i flere månedere. På Working Holiday i Australia kan du også studere i 4 måneder. Sjekk ut Working Holiday her!

En pause fra skolen (og muligens hjemmefra) vil gi deg perspektiv, spesielt hvis du reiser eller velger å bo i utlandet over en lengre periode. Du kommer til å lære hva som betyr mest for deg, hva som tenner gnisten i deg og du kommer også til å lære og ikke stresse så mye (og hvordan komme seg, når ting ikke går som planlagt). Hvis du tilbringer tid borte fra venner og familie, kommer du til å se de i et nytt lys og sette pris på dem på en ny måte. Kanskje ender du opp med å savne ting hjemmefra som du aldri trodde du kom til å savne! Du kommer også til å få nye venner på veien, og vennskapet du har med de kommer helt sikkert til å være annerledes enn det du tidligere hadde hjemme. 

Välivuosi 

Et friår i utlandet kommer til å forbedre språkkunnskapene dine, gi deg nye venner og en haug av uforglemmelige minner.  

Jo mer du prøver å lære i løpet av friåret ditt, jo klarer blir tankene om hva du ønsker å gjøre videre. Selvom det er vanlig å bytte yrke og få seg en grad nummer to, eller tre eller fire, er det alltid en stor beslutning å søke seg inn på et universitet. Et friår vekk fra tidligere studier and livet her hjemme er en unik opplevelse og en investering i deg selv, når du ikke er helt sikker på ditt neste trekk her i livet. 

Kilder:

University of Bath

Huffington Post

 

)