Studerer hjemme? Hold deg motivert og kom deg igjennom hele pensum. Sjekk ut våre tips for å studere effektivt hjemme!

10 tips for deg som skal studere hjemme

Ja, å studere og å jobbe hjemmefra kan først høres ut som en drøm, men det har sine fordeler og ulemper. Du kan beholde pysjen på, du kan drikke fra favorittkaffekoppen, ingen grunn til å kaste bort tid i kollektivtrafikken for å komme deg på skolen. Men det finnes også mange distraksjoner som tar fokus bort fra studiene! Å unngå husarbeid, Netflix og scrolling på Instagram  er mye vanskeligere når du er hjemme – et miljø mange av oss ikke assosierer med verken studie- eller jobbrelaterte aktiviteter. Hvordan kan du organisere hjemmestudiene så du får mest ut av dagen og ikke ender opp med å kaste bort tid? Sjekk ut våre 10 tips for å studere hjemme, og ta i bruk noen av dem for å få like gode resultater når du studerer hjemmefra!

1. Lag en timeplan

Sett av bestemte tider hver dag som skal brukes til studier. Planlegg for en uke av gangen (helst en dag i forveien) og sørg for at planen er tilgjengelig så du kan ta den frem og se på den til enhver tid for å minne deg på hva som skal gjøres. Husk å inkludere pauser! For noen fungerer det best å studere helt fokusert i 3-4 timer med 30 minutters pause, mens det for andre fungerer bedre med kortere arbeidsperioder på 20-30 minutter med korte 5 minutters pause imellom. Å lage en timeplan hjelper deg ikke bare med daglige gjøremål, men kan også bidra til at du holder deg innenfor tidsfrister. Har du trøbbel med å lage en timeplan? Sjekk ut om noen av disse appene for studieplanlegging kan være nyttige.

2. Gå med bukser – ikke pysj

Å ha skole hjemme er mye mer chill enn å måtte vaske opp, kle på seg og møte opp på skolen hver eneste morgen. Men, det at der er så chill har sine ulemper, og å traske rundt hele dagen i pysjen kan motivere til å slappe av og drikke kaffe istedenfor å faktisk jobbe med studiene. Så, skift til pene men komfortable klær, børst håret og ta på deg brillene før du starter på skolearbeidet hjemmefra.

3. Planlegg pausene

Å ta pauser mens du studerer hjemme er viktig; de sørger for at du slapper av og får tankene over på andre ting enn skole, mens hjernen absorberer og prosesserer det du nettopp lærte. Med det sagt, så kan for mange pauser bety mindre lesetid og mer tid til å la tankene vandre over til noe helt annet. Dette gjelder spesielt når du studerer hjemme; på vei til vasken for å fylle vannglasset ser du kanskje all den skitne oppvasken som bør tas og begynner å sette alt inn i maskinen, vaske skittentøy, sjekke telefonen kjapt, gå med søpla og vipps var det gått to timer. Det er viktig å planlegge pausene dine og bruke de aktivt, istedenfor å gjøre andre ting.

4. Omgivelser er viktig

Du har mest sannsynlig et par forskjellige favorittsteder du kan slappe av i hjemme. Newsflash: de er ikke like optimale for skolearbeid som de er for å slappe av. Kom deg opp av senga og sofaen og finn et tydelig definert arbeidsområde. Om det er pulten din, spisebordet eller barbenken, rydd omgivelsene rundt deg og gjør det om til et hjemmekontor som har alt du trenger for å studere. Da trenger du ikke forlate pulten din og bruke en halvtime for å lete etter en penn. Om det er mulig, så er det flott om du kan gjøre unna alt skolearbeid i et rom med en dør som kan lukkes når/dersom de du bor med kommer hjem. I et nøtteskall: gjør rommet til et rolig sted, designert arbeidsområde som fungerer for deg og hjelper deg å fokusere og som holder deg motivert.

5. Aktiv studering

Nettstudier kan innebære lange videoforelesninger og å sitte foran PC-skjermen store deler avdagen. Dette kan være bedøvende og demotiverende, så det er viktig at du holder deg aktiv under forelesningene og under påfølgende pugging. Skriv ned spørsmål du kan svare på i løpet av økten. Start med:

  • Hva forventer jeg å lære i løpet av denne økten?
  • Hva vet jeg allerede om dette temaet?

Ikke bare tenk på svarene, skriv dem ned. Når du fortsetter å lese på stoffet, sjekk progresjonen din regelmessig og hold deg selv aktivert. Spør deg selv:

  • Forstår jeg hva som har blitt sagt om temaet?
  • Hva er de viktigste funnene innenfor dette emnet? Hvordan kan jeg skrive dem om til stikkord?
  • Hvordan passer dette emnet inn i resten av studiet?
  • Hvilke nøkkelord og begrep finnes, og bør jeg skrive dem ned?

Når forelesningen eller STUDYSESSION er over, spør deg selv

  • Hva er hovedbudskapet fra forelesningen?
  • Hva bør jeg lese meg opp på til neste gang?

Å stille og besvare disse spørsmålene underveis vil hjelpe deg med å holde fokus og å forstå emnet bedre, fordi du hele tiden tar en aktiv rolle i undervisningen og i pensum. Bruk tilgjengelig læremateriell (enten på nett eller fysisk) om emnet aktivt for å forberede deg på nettforelesninger og studieseminarer. Å gjøre deg kjent med pensum på forhånd før forelesningen kan gjøre det enklere å holde følge.

6. Connect with your friends/fellow students online

Selv om du jobber hjemmefra, hold kontakt med venner og medstudenter. Å gå gjennom de samme problemene og oppgavene sammen er alltid nyttig og kommer til å gi deg nye meninger og kanskje hjelpe deg å løse et problem du har grublet på lenge på egenhånd. Vi har også behov for å være sosiale for egen velværes skyld, så hold kontakt med venner og medstudenter, ikke bare om skolerelaterte ting, men også for å avreagere og ha det hyggelig.

7. Ta notater

Det kan være fristende å forestille seg at nettstudier er hodetelefoner på, lene deg tilbake og høre på læreren forklare tema. Spesielt når materialet blir gjort tilgjengelig for deg etter forelesning, føles det ofte ut som at man ikke trenger å følge med. Hold deg selv aktivert under nettforelesninger ved å ta notater. Bruk god gammeldags penn og papir om mulig for å unngå distraksjoner: det er altfor enkelt å sjekke email, sosiale medier og meldinger når du noterer på PC. Dersom du noterer på PC, mobil eller nettbrett, vurder å stille inn enheten på flymodus under forelesing for å slippe å falle for fristelsen av å gjøre andre ting når du egentlig bør ta notater.

8. Seriøst: bort med mobilen

Du trenger ikke kaste den ut av vinduet, men legg vekk mobilen når du studerer. La hodet fokusere på en ting om gangen, og hold mobilbruken til et minimum når du prøver å fokusere. Spar tid på mobilen til pausene. Når man ikke har enkle distraksjoner tilgjengelig, er man i bedre stand til å fokusere mer og over lengre tid, noe som på sikt betyr mer effektiv læring. Dersom du har behov for å høre på musikk for å hjelpe deg til å fokusere, velg eller lag en god spilleliste for nettopp dette formålet og la den gå på repeat så du slipper å gå inn på mobilen for å bytte sang. Husk også at det er smart å begrense tid på mobilen før du skal legge deg. En god natts søvn er avgjørende for læring, så ikke distraher deg selg med mobilen rett før det er tid for å sove.

9. Sett deg mål

Å motivere deg til å gjøre skolearbeid hjemme kan være mye vanskeligere enn om du var på skolen. Dette tipset har mye å gjøre med hvordan du setter opp en timeplan, og er like viktig for å holde motivasjonen høy. Sett deg selv et klart, realistisk mål om hva du vil oppnå med å pugge dette emnet. Det kan være en viss karakter eller en forståelse for en spesifikk del av pensum. Det kan være å levere inn alle innleveringer en uke før fristen, det kan være å lese 20 sider av pensum hver dag… Det er opp til deg. Målet ditt og timeplanen bør fungere godt sammen: sørg for at timeplanen hjelper deg å nå det målet du har satt deg.

10. Bryt ned oppgavene dine

Tett knyttet til målet ditt og de ukentlige og daglige timeplanene: ikke gap over for mye, men bryt heller ned oppgavene dine. Du kommer ikke til å kunne jobbe med alle fagene dine like mye hver dag. Det hjelper ikke å la seg utmatte med lange dager for å prøve å rekke å gjøre alt – sjansen er stor for at du ikke oppnår det du ønsker. Bryt ned oppgavene i hvert fag, og sett av nok tid hver dag for å komme deg gjennom pensum i god tid. Ha en detaljert kalender (timeplanen din) om hva du skal gjennom av pensum hver dag og hold fast ved den. Ved å bryte opp studiemengden i mindre bolker, blir du i bedre stand til å prosessere informasjonen, istedenfor å stresslese for så å glemme det du har lært rett etter at du har fullført faget – eller mens du pugger.

For å oppsummere: administrer tiden din, legg bort distraksjoner og hold deg frisk og uthvilt, så har du ingenting å bekymre deg for når du skal gjøre skolearbeid hjemmefra. Lykke til med hjemmedstudiene!

 

Kilder: 

GoodColleges: 21 Tips for Online Classes Success 

Northeastern University: Tips for Taking Online Classes: Strategies for Success

Colorado State University: 8 Tips for Staying Productive when Studying at Home

Oxford Learning: 8 Tips for Studying at Home Effectively

TIME: 5 Tips for Staying Productive While You're Working From Home

)