USA kan skryte av rundt 4000 utdanningsinstitusjoner for høyere utdanning, hvorav mange er blant de høyest rangerte i verden!

Studentlivet i USA

Mange nordiske studenter er kjent med USA som destinasjon for utvekslingsstudier, men desto mer velger studenter å ta en hel grad i USA også. USA kan skryte av rundt 4000 utdanningsinstitusjoner for høyere utdanning, hvorav mange er blant de høyest rangerte i verden, så det er absolutt mange muligheter å velge mellom! Det er yrkesfag, Associate degrees som forbereder studentene på universitetsstudier, bachelorgrader, master- og doktorgrader på universiteter.

Søknad

Det er ingen generell søknadsperiode eller søknadsportal for universiteter i USA. I stedet har hvert enkelt universitet sin egen søknadsperiode som de informerer om på sine kanaler. Noen universiteter har et såkalt åpent søknadssystem eller rullerende opptak, som betyr at de mottar søknader året rundt, og hvis du lykkes, kan du starte studiene på neste startsemester. 

Søknadsprosessen med alle papirene og datoene å huske på kan være litt av et styr. Hvis du er interessert i å studere i USA, har vår partner KILROY en rekke partneruniversiteter i USA, og deres studieveiledere hjelper deg gjerne gjennom prosessen, helt gratis. Med Project Assess kan du finne en mentor, som har gått gjennom den samme prosessen og dermed vil kunne hjelpe deg å unngå vanlige feil, og også skrive den beste applikasjonen som mulig.

Studentlivet i USA og finansiering

Å studere i USA er ganske dyrt sammenlignet med nordiske og europeiske universiteter. Ett studieår ved et topp universitet kan koste deg titusenvis av dollar og i gjennomsnitt koster ett studieår rundt 20 000 - 30 000 dollar. På toppen av dette må studenten dekke kostnader for bolig, transport, skolebøker og studiemateriell, forsikringer og alle andre levekostnader. I løpet av søknadsprosessen er det også søknadsgebyr for omtrent 50-100 USD for behandling av søknaden.

Selv om det kan høres veldig dyrt ut å studere i USA, er det flere stipendalternativer for internasjonale studenter som dekker minst en del av avgiftene, mens noen stipend kan dekke halvparten eller hele graden. Universiteter gir stipend til internasjonale studenter selv, men det er også organisasjoner som støtter internasjonale studenter som planlegger å studere i USA. Sjekk ut Fulbright-stipendalternativene her. For mer informasjon om stipend, sjekk ut vår studentlivsartikkel om stipend og legater.

Opiskelemaan Yhdysvaltoihin 

Bo- og levekostnader

Studenter bor vanligvis i studentboliger på universitetet/høgskolen eller i privat leide leiligheter i nærheten av skolen. Mange universiteter og høyskoler tar sikte på å tilby studentboliger på universitetsområdet til førsteårsstudenter. Å bo i studentbolig er en fantastisk måte å få venner og delta aktivt i livet på campus også etter skoletiden. Du deler fasilitetene med andre studenter fra hele verden, og kan være sikker på at du blir vitne til livlige studentfester sent på kvelden (eller tidlig om morgenen) – Ikke vanskelig å være sosial med andre ord. En privat leid leilighet betyr at du har større frihet og mer ro, men koster vanligvis også mer, og du betaler strøm, vann, Internett og alt annet på toppen av leien. Disse leilighetene er ofte ikke så nærme skolen din som studentboligene på campus, så du må sette av litt mer tid på å komme deg ut av sengen og til morgenforelesning enn du ville gjort om du bor på campus.

Levekostnader i USA varierer og er veldig avhengig av universitetets/høyskolens beliggenhet. Hovedsakelig er kostnadene høyere i storbyer, og overnatting på campus kan være mye dyrere ved toppuniversiteter sammenlignet med boliger ved institusjoner med lavere rangering.

Opiskelijaelämä Yhdysvalloissa

Enten du velger å bo på campus eller i en privat leid leilighet, er det lurt å søke bomuligheter i god tid!

 

Kilder:

Fulbright Center: Study in the US

EduPass: The SmartStudent Guide to Studying in the USA

EducationUSA: Your 5 Steps to U.S. Study

Study International: How to Find Student Accommodation in the USA

)