Vi har laget en liste med 5 ting å tenke på for å få til et vellykket kollektiv.

Slik får dere et vellykket kollektiv

Nytt skoleår betyr ny sesong av kollektivet. Vi snakker ikke om en TV-serie, men det kunne godt vært det. Livet i kollektiv byr på et spekter av følelser, drama og konflikter, kjærlighet og samhold. Likevel ser vi på det å bo i kollektiv som en obligatorisk del av studentlivet. Det er rett og slett her minnene skapes, som du aldri kommer til å oppleve igjen. Her er 10 problemer som ofte oppstår i kollektiv, og hvordan dere løser de:

Eks-bestevennen

Alt for ofte har kollektivet ødelagt forhold mellom gode venner. Det er rett og slett ikke alle som passer til å bo sammen, selv om dere er verdens beste venner. 

  • Kartlegg irritasjonsmomentene: Hvis du irriterer deg over vennen din som det er, kommer det ikke til å bli noe bedre om dere flytter under samme tak.
  • Vær rett på sak: Ikke gi falske forhåpninger ved å si at du vil bo med personen, for så å klekke ut de mest utspekulerte unnskyldninger for hvorfor dere dessverre ikke kunne bo sammen allikavel.

 

2. Samarbeid

Sorry ass, men vaskelister er ut! For hvorfor skal du vaske hele kjøkkenet når du har en viktig oppgave som må leveres, og hvorfor skal kompisen din rydde stua når det var tredjemann som hadde fest der i helgen? Nei, ta ansvar for deres eget rot og avtal heller en dag der alle er hjemme og kan vaske sammen. NB: Alle som bor for seg selv vet også at en ikke trenger å tørke støv oppå lysbryterne tre ganger i uka. Slipp 

 

2. Besøk

Besøk må avtales med de andre i kollektivet. Det er ikke greit at noen har besøk med høy snakk til langt på natt, mens andre har forelesning neste morgen.

 

3. Grow up!

Slik får du et vellykket kollektiv - Grow up

Dine roomies er ikke dine foreldre. Du må ta en del av ansvaret for leiligheten. Ikke glem å finn på hyggelige ting sammen også for å styrke båndet i felleskapet.

 

4. Fest

Slik får du et vellykket kollektiv - Fest

Fest og vors må avtales og være greit for alle i kollektivet. Det er lurt å på forhånd ha diskutert hva er felles og hva er ikke? For all del ikke ta av andres mat med mindre dette er klargjort på forhånd.

 

5. Vaskeliste!

Kollektiv uten vaskeliste kan lett se ut som en episode av «Ekstreme samlere».  Hva innebærer det å ha ansvaret den uken? Hvem skal ut med søppel og papir?

 

6. Regler

Dette bør diskuteres før innflytting. Slik har alle blitt enige og kan ikke surmule for regler de ikke liker.

 

Ha en felles facebook-gruppe

 

Liker du best å studere hjemme i stillhet? Les mer om hvordan du gjør om studenthybelen til ditt eget hjemmekontor her!

)