Sliter du med å starte på alle skoleoppgavene dine? Dette er hvordan du slutter å utsette arbeidet og får gjort alt du skal gjøre!

Hvordan slutte å utsette

Kommer du på alle mulige gjøremål, når det du egentlig skal gjøre er å sette deg ned med pensumboka og studere? Kanskje får du lyst til å rydde hele leiligheten, tømme klesskapet, omorganiser bokhylla, planlegge en roadtrip, ta klesvasken ... Kort fortalt, gjøre alt annet enn å studere. Vi utsetter alle sammen og finner forskjellige måter å utsette det vi bør gjøre - kanskje fordi vi er redde for og mislykkes eller fordi vi har lært å stole på vår evne til skippertak helt på tampen? Første trinn for å takle den evige trangen til å utsette, er å gjenkjenne hvordan og hvorfor du utsetter ting. Vi har listet opp noen hovedtyper av utsettelse - hvilken type er du, og hva kan du gjøre med det?

Perfeksjonisten

Perfeksjonister vet at de har potensiale til å oppnå store ting, men det er ofte også årsaken til hvorfor de utsetter. Perfeksjonistens forventninger er høye og de er livredde for og mislykkes. Perfeksjonisten knytter egenverd til prestasjon. Frykten for, eller det å prestere dårlig, får perfeksjonisten til å utsette oppgaver. Hvis du er en av disse menneskene som utsetter fordi du er redd for at du ikke vil oppfylle forventningene, vil kanskje en av følgende løsninger fungere for deg:  

  1. Bra er bra nok. Dette er sannsynligvis ikke første gang du har hørt dette, men prøv å fokusere mer på realistiske resultater enn perfekte resultater. Utført er alltid bedre enn perfekt.
  2. Finn en studiekompis. Ved å jobbe med noen som ikke fokuserer så mye på hver minste detalje, vil du også kunne komme videre med ditt eget arbeid mye raskere.

Unngåeren

Hvis du hører til denne gruppen, er du flink til å utsette ved å unngå alt ansvar. Som perfeksjonister, er unngåere redd for å mislykkes, men det er en viktig forskjell. Unngåeren tror ikke helt på sine egne evner og lider ofte av lav selvtillit. De er redde for at de ikke er flinke eller smarte nok til å gjøre jobben sin, så de unngår det fullstendig. For unngåere kan følgende metoder hjelpe:

  1. Se på hva som er den gjennomsnittlige arbeidsinnsatsen. Baren er sannsynligvis ikke så høy som du tror. Ved å se på andres arbeid, kan du få et mer realistisk bilde av hva du trenger å gjøre.
  2. Be om hjelp. Hvis du sliter, er det ingen skam å be noen hjelpe deg med å få arbeidet ditt gjort. Ta kontakt med venner, familiemedlemmer, din professor eller skolens rådgiver.

Livsnyteren

Livsnyterene er dyktige og selvsikre, og de vet at de sannsynligvis vil fullføre arbeidet i tide, så de har en tendens til å utsette seg ved å gjøre morsomme ting.Livsnyteren fungerer bare når de må. Denne personen har et hat-elsk-forhold med utsettelse, fordi de jobber godt under press og nyter skippertak, men de opplever også stress og er noen ganger ikke særlig imponert over sitt eget arbeid. Hvis du er den typen person som ofte underpresterer fordi du heller vil ta en øl enn å jobbe, kanskje disse løsningene fungerer for deg:

  1. Arbeide sammen. Ved å gjøre det vanlige arbeidet ditt til gruppearbeid har du folk til å holde deg ansvarlig og du gjør noe sosialt, noe som kan hjelpe deg med å glede deg over arbeidet ditt.
  2. Unn deg selv noe etter at arbeidet er fullført. Lag en liste over alt du egentlig aller helst vil gjøre istedetfor å studere, og unn deg selv en av punktene på listen etter at du er ferdig med en oppgave. 

Drømmeren

Drømmeren mener ikke å utsette ting, men de sitter ofte fast i planleggingsfasen. På grunn av startvanskeligheter kommer drømmeren aldri virkelig i gang med en oppgave, og før de vet ordet av det, har fristen kommet og gått. Planleggingen din er super, men bare hvis du faktisk gjør arbeidet du skulle. Hvis du har problemer med å komme i gang, kan du være en drømmer, og disse tipsene kan hjelpe deg med å stoppe vanen med å utsette:

  1. Bryt opp store oppgaver i mindre oppgaver og tren deg opp ved å gjøre de små oppgavene en etter en. Å gjøre litt arbeid er bedre enn å ikke gjøre noe arbeid i det hele tatt. 2. Hold deg selv ansvarlig ved å gi deg selv oppgave per dag. Drømmere kan være passive, og på denne måten kan du lettere bryte ut av den dårlige vanen.

 

Her er enda noen flere tips som fungerer for enhver type utsetter:

 

Tips 1: Unngå distraksjon

Ja, legg bort telefonen, slå av internett hvis mulig og jobb med skolearbeidet i et rolig sted også når du nå jobber hjemmefra. Å utsette blir mye vanskeligere når du eliminerer all mulig distraksjon

Tips 2: Sett deg mål

Planlegging er kanskje ikke den eneste måten å slutte å utsette på, men det hjelper. Ved å sette deg realistiske mål og å gjøre målene konkrete, vi gi deg en mye bedre idè om hva du trenger å gjøre.

Tips 3: Start på slutten

Hvis du blir litt handlingslammet av å stirre inn i det blanke papiret foran deg, kan du starte et sted halvveis. Hvis det er noen idéer eller poeng i papiret i oppgaven du har en vag idé om, gjør du den delen først. Å få skrevet noe ned, vil gjøre det mye lettere å fortsette.

)