Slik lager du en personlig og god søknad!

Den perfekte jobbsøknaden

Jobbsøknaden er første steget på veien mot drømmejobben. Her er våre beste tips til hvordan bli oppdaget av arbeidsgiveren blant en haug med søknader. 

Først, et par generelle kjøreregler:

  • Rett på sak: Skriv maks tre avsnitt med tre til fire setninger.
  • Unngå skrivefeil: Få noen til å lese gjennom søknaden din (etter at du så klart har lest gjennom den 100 ganger selv)
  • Nøytralt bilde: Portrettbilde i søknaden trenger hverken å vise hvor "babe" du ser ut, eller at du elsker å gå på tur i fjellet. 

 

1: Kjære ______________

Finn ut hvem som kommer til å motta søknaden og henvend deg direkte til denne personen med fornavn og etternavn. 

 

2: Avsnitt 1 – Førsteinntrykk

Blås leseren overende med hvorfor du er rett person for denne jobben allerede i første setning. Det er veldig viktig å gi inntrykk av hva du kan tilføre arbeidsplassen, ikke kun hva denne muligheten vil gjøre for deg.

 

3: Avsnitt 2 – Skinn!

Glem janteloven! Dette er din mulighet til å skinne. Fortell hva du har oppnådd, hva slags kompetanse og ferdigheter du har. Det er viktig at dette ikke blir en ren kopi av det som allerede står på CV’en, men heller utdyp med hele setninger. Skriv på en måte som formidler entusiasme og personlighet. Ikke vær redd for å være dristig, men samtidig ydmyk.

 

4: Avsnitt 3 – Hjemmelekse

Det er avgjørende å ha gjort sin hjemmelekse om bedriften, avdelingen og stillingen du søker. Her er det viktig å få frem at du er lidenskapelig opptatt av arbeidet og bedriften du søker hos. Arbeidsgiveren liker søkere som er oppriktig interesserte og som har gjort litt research i forkant. Derimot gir søknader som tydelig er produsert i hopetall og gitt ut i hytt og pine et veldig dårlig inntrykk.

 

5: Sterk avslutning

Oppsummer i èn setning hvorfor du er den perfekte kandidaten for akkurat denne jobben.

 

6: Siste formaliteter

Avslutt med vennlige formaliteter, som at du ser frem til å fortelle mer om deg selv i et jobbintervju og at du gjerne sender dem mer informasjon om det er noe mer de lurer på. Kun et par setninger.

 

7. Med vennlig hilsen _______

Ikke glem å avslutte med ditt navn og kontaktinfo

)