Hvilken er din favoritt?

Husker du disse 10 julekalenderne?

Vi er alle litt nostalgiske i jula og hva er vel koseligere enn å se tilbake på barndommens julekalendere?! Husker du disse? 

1. Jul i Skomakergata

Mange vil nok argumentere for at dette er den beste norske julekalenderen som noensinne har blitt laget. Om ikke annet, er det vertfall den koseligste. Julekalenderen ble vist første gang på NRK i 1979 og har siden vært en viktig del av jula for mange. Den har ikke blitt vist på TV siden 2003, til tross for iherdig innsats fra både Facebook-grupper og underskriftskampanjer.

2. Jul i Tøyengata

Det skulle ta hele 27 år fra premièren på Jul i Skomakergata før den første parodien kom; Jul i Tøyengata. Her var Henki Kolstad byttet ut med Zahid Ali og handlingen var flyttet ut fra Skomakergata og til et mer moderne, multikulturelt Norge, nærmere bestemt Tøyengata. Den første episoden av julekalenderen satte seerrekord, men seertallene dalte raskt og programmet fikk mye kritikk, mest nevneverdig fra Henki Kolstad - skomakeren selv.

 3. Amalies jul

Amalies jul var den første i det som skulle utvikle seg til å bli en serie av julekalendere. Her møtte vi for første gang rødnissene som senere skulle møte de populære blånissene i julekalenderen "Jul på Månetoppen". Serien var sentrert rundt en liten nissefamilie bestående av nissemor, nissefar og nisseungen, som alle håpet på at det skal flytte inn noen menneskefolk i det store huset ved siden av låven der de bodde. Heldigvis flyttet Amalie inn og nisseungen kunne konsentrere seg om å nå det store målet om å bli langluenisse.

4. Jul i Blåfjell

Takket være den ikoniske serien Jul i Blåfjell løp plutselig alle barna rundt med spisse blå luer, mens mødrene strikket og tovet for harde livet. Serien kunne by på et bredt utvalg av kjente norske skuespillere og ble vist hele 5 ganger på NRK. Jul i Blåfjell ble kåret til beste TV-drama under Gullruten i år 2000 og fikk i tillegg Spellemannprisen i 1999 for årets barneplate. 

5. Jul på månetoppen

Jul på Månetoppen var den episke julekalenderen der blånissene og rødnissene møttes til dyst (hvem liker vel ikke en crossover?) Krangelen dreide seg om hvem som hadde rett til å bruke Månetoppen, for hvem var det egentlig som eide Månetoppen? SPOILER ALERT: Alt ender godt til slutt.

6. The Julekalender

Få julekalendere kan skryte av å ha hatt så stor påvirkning på det norske språket som The Julekalender. Uttrykk som "Bob, bob, bob", "Piss meg i øret!", "Vi får håp at det bli likar i morra" og "De e bærre lækkert" kan stadig høres rundt omkring i Norges land. Serien kom opprinnelig fra Danmark, der den ble vist for første gang i 1991. Den norske versjonen kom først i 1994 og ble siden etterfulgt av en finsk versjon i 1997. I Norge har serien blitt vist hele 7 ganger og vises også i år igjen på TV2 Zebra.

7. Jul i Svingen

Jul i Svingen er basert på TV-serien 'Linus i Svingen' og vokste seg til å bli mer populær enn serien den var basert på. Julekalenderen ble eksportert til både Nederland, Færøyene, Danmark og Sverige, der den gikk sin seiersgang. I serien følger vi en gjeng ganske vanlige barn i tiden fram mot jul og det er duket for julegrankonkurranse, skistafett og snøborgbygging. Samtidig bakes det enorme mengder pepperkaker, så julestemningen er på topp! Serien ble vist første gang i 2006.

8. Vazelina Hjulkalender

I 2000 dukket det opp en helt ny form for julekalender i det Vazelina Bilopphøggers lanserte sin egen Hjulkalender på TV2. Serien var ekstremt populær og de første 11 episodene hadde et gjennomsnittlig seertall på 672 000. Høydepunkter fra serien inkluderer det noe tvilsomme skuespillertalentet til Høgger'n og den fantastiske låten til 'Bruspulverguttene': Hans-Fredrik, Hans-Preben og Hans-Kristian.

9. Nissene på låven

På begynnelsen av 2000-tallet gikk det realityserier på absolutt alle kanaler og det ble regnet som det nye store. Dermed var det ingen tvil for Espen Eckbo og Kristian Ødegård om at det også måtte lages en julekalender i samme stil. Resultatet ble 'Nissene på Låven' - en hysterisk parodi på reality-konseptet og de typiske reality-deltakerne. Serien ble en suksess og flere av karakterene fikk etterhvert sine egne spinnoff-programmer, som 'Tonight med Timothy Dahle' og 'Asbjørn Brekke-show'.

10. Olsenbandens første kupp

I 'Olsenbandens første kupp' møtte vi de kjente karakterene fra Olsenbanden-filmene: Egon, Kjell og Benny. Denne gangen møtte vi dem som barn, å kunne se hvordan de tre møttes for aller første gang. Handlingen foregikk i kjent Olsenbanden-stil og spredde nostalgi og julestemning blant både store og små. Serien hadde premiere på TV2 i 2001.

 

Har du ikke bestilt billetter hjem til jul enda? Sjekk ut disse rabattene:

)