Hvordan reise ansvarlig? Vi har samlet inn informasjonen du trenger for å kunne reise ansvarlig; les igjennom og tenk over hvordan du reiser.

Ansvarlig turisme

Å reise utvider horisontene dine, og for mange er det årets høydepunkt og de kjæreste og beste minnene har blitt til på tur. Reising har mange påvirkninger, ikke bare på klima og miljø, destinasjonen din og på de lokale, men også på deg selv. Derfor er det bra å ta seg et øyeblikk for å tenke over hvorfor og hvordan du reiser, og hvilke effekter reisen din kan ha på naturen og på andre mennesker. På sitt beste er reising en fantastisk opplevelse som også gir noe tilbake til destinasjonen din på ulike måter. Men som turist kan du uvitende belaste eller skade det lokale miljøet og befolkningen. Vi har samlet informasjon om ansvarlig turisme; les gjennom og tenk over hvordan du kan reise mer ansvarlig.

Hva er ansvarlig turisme?

Helt grunnleggende betyr ansvarlig turisme at man forlater stedet med en positiv innvirkning på miljøet, samfunnet, befolkningen og økonomien. Ved å reise ansvarlig tar man sikte på å sørge for at turisme har en positiv effekt på destinasjonen uten å belaste, skade eller påføre lidelse på den lokale befolkningen og miljøet. Det handler ikke bare om å minimere flyvninger og maksimere tiden utenlands (selv om karbonavtrykk er en viktig del av å reise ansvarlig). Å reise ansvarlig innebærer også at du oppfører deg ordentlig og respekterer den lokale kulturen, minimerer påvirkningen du har på miljøet ved for eksempel å unngå å bruke produkter laget av engangsplast, ikke delta i aktiviteter som kan skade dyr (som å ri på elefant) og sørge for å bruke pengene dine på en måte som gagner lokalbefolkningen. Det kan du ved eksempelvis å bo hos små, uavhengige operatører, samt å kjøpe suvenirer fra lokale produsenter og selgere. Ansvarlig turisme kan også være å jobbe som frivillig eller delta i andre aktiviteter som kommer lokalbefolkningen og/eller miljøet til gode.

For mange er det å reise en måte å slappe av på og forlate det hverdagslige livet hjemme. Det betyr derimot ikke at de som reiser er fri for alt ansvar mens de er på tur. Å lese seg opp på lokale tradisjoner og vaner, å være bevisst på egen innvirkning på miljøet, og å respektere den lokale kulturen burde være innlysende for enhver turist. Det er mulig du føler du trenger litt hjelp til å planlegge en ansvarlig ferietur ettersom ansvarlig turisme innebærer så mye forskjellig. Det er mange reiselivseksperter og selskap som allerede opererer med ansvarlig turisme, og de deler åpenhjertig informasjon om hva de gjør for å sikre ansvarlighet, samt hvilke mål de har for en positiv utvikling innenfor disse områdene. Men hvordan kan vi som reiser forsikre oss om at reisebyrået eller turoperatøren jobber ansvarlig?

Hvordan kan du vite at reiseselskapet/turoperatøren min jobber ansvarlig?

Ansvarlig turisme er i vinden for tiden, og mange reiseselskap og turoperatører jobber allerede ansvarlig. Det er derimot ikke alltid lett å vite på hvilken måte selskapet faktisk arbeider med ansvarlig turisme og hva de legger i begrepet. Det første man kan gjøre er å sjekke selskapets nettside: dersom det har forpliktet seg til å sikre og promotere ansvarlig turisme er det høyt sannsynlig at de har retningslinjer, virkemåter og mål oppført på hjemmesiden sin. Man kommer også langt med Google og en telefon til selskapet: spør rett ut hvordan de sikrer ansvarlighet gjennom hvert ledd. 

Fordi ansvarlig turisme er blitt så populært og mange turister forventer turoperatører, reiseselskap, overnattingssteder og at landet de skal reise til opptrer ansvarlig innen turisme, er det en risiko for at tjenesteleverandøren prater varmt om ansvarlighet uten å opptre deretter. Dersom et hostel promoterer seg selv som et miljøvennlig alternativ, samtidig som de bruker engangsplast i hygieneprodukter, vasker håndklær og laken daglig og slipper ut kloakkvann ved nabostranda, så er ikke dette å opptre ansvarlig – selv om de har solcellepanel på taket. Uansett om du reiser alene eller benytter deg av tjenestene til en reiseoperatør, så kommer du langt med litt detektivarbeid på Google, TripAdvisor og Lonely Planet for å unngå ‘grønnvasking’.

Du som reisende

Konseptet ansvarlig turisme inneholder et utall forskjellige retningslinjer det kan føles vanskelig som reisende å alltid holde oversikt over, samt å handle i samsvar med de mange prinsippene innenfor området. Det finnes imidlertid noen tommelfingerregler som er relativt enkle for alle turister å følge og utføre på sine reiser hjemme og i utlandet:

  • Minimer karbonavtrykket og påvirkningen din. Flyvninger gir den største belastningen på miljøet og har nesten alltid større påvirkning enn å reise til vanns eller lands. Unngå å reise på helgeturer dit man må fly: når du først reiser, reis over en lengre periode slik at du har tid til å reise med både tog, buss, bil eller til fots. Å reise utenfor høysesong er også en god måte å minimere fotavtrykket ditt på, både for miljø og reisebudsjettet ditt. Mange steder lider av overturisme i høysesongene, mens de sliter med å få ting til å gå rundt i lavsesongene. Konsekvensene av overturisme er for eksempel høyere leiepris for den lokale befolkningen.

 

  • Bli frivillig. Kunne du brukt noe av tiden din på reisefot som frivillighetsarbeider? Å jobbe som frivillig er en utmerket måte å hjelpe lokalsamfunnet på eller ta del i miljøvernsprosjekter mens man reiser. Sjekk ut noen av de ansvarlige organisasjoner dedikert til frivillig arbeid i artikkelen vår om Frivillighet i utlandet.

 

  • Velg økologiske overnattingssteder og en ansvarlig reiseoperatør. Gjør deg kjent med overnattingsmuligheter og finn ut hvordan de jobber ansvarlig: rasjonerer de bruken av vann, resirkulerer de søppel, ansetter de lokale mennesker og unngår de produkter til engangsbruk. Dersom du ikke har valgt din neste reisedestinasjon enda, se om ikke noen av disse vakre økologiske alternativene frister.

 

  • Bruk penger på lokale tjenester og produkter. Bo hos lokale, uavhengige overnattingsleverandører, spis på lokale, uavhengige restauranter, kjøp lokalproduserte varer og produkter og bruk lokale guidetjenester. Slik kommer reisen din til gode for det lokale samfunnet.

 

  • Velg dyreopplevelser og naturdestinasjoner med omhu. Dyr bør aldri brukes som underholdning for mennesker, og ville dyr bør få leve så godt det lar seg gjøre uten menneskelig kontakt. Å ri på elefant, klapping av tiger, krokodilleshow, dyresirkus og å ta bilder med slanger og fugler er ikke etisk dyreturisme, men heller dyremishandling, og kan forårsake permanent skade på dyrene. Om du vil se ville dyr, så er safarier og nasjonalparker som driftes ansvarlig et godt alternativ, samt å jobbe som frivillig for dyrevelferdsprosjekter.

 

  • Minimer søppel og pakk med deg gjenbrukbare ting. Pakk med den den pålitelige vannflasken din hver gang du skal ut på tur. En vannrenser/vannfilter er også en god investering. Matpakke, reisekopp, metallsugerør og ditt eget bestikk kommer også mest sannsynlig til å være nyttig i løpet av turen. En enkel måte å unngå plastavfall på, er å ta med en canvasbag som kan brukes som handlenett når du er ute og reiser.

 

  • Vær ansvarlig med pengebruken. Tenk deg om to ganger: er det fornuftig å prute over noe som koster 1 euro. De fleste selgere og produsenter har stor nytte av den ene euroen, og det kommer ikke til å knekke budsjettet ditt å bruke den. Sørg for å ikke gi penger til tiggere – doner heller penger til en lokal veldedighet eller skole. Tigging kan være en måte å sikre inntekten til en familie, som igjen kan holde barna unna skolen for å tigge på gata. Tigging er også ofte en organisert handling og kan være knyttet til organisert kriminalitet.

 

  • Oppfordre andre til å reise ansvarlig. Snakk om reiseopplevelsene dine, tips og de beste erfaringene. Personlig erfaring og opplevelser har stor innflytelse også på reisevanene til de rundt oss, så del erfaringene dine med ansvarlig turisme med venner og familie.

 

Vi håper du fant den informasjonen du var jakt etter, og at du vil følge prinsippene til ansvarlig turisme neste gang du skal ut i verden. God reise!

 

Kilder:

World Tourism Organization: Sustainable Development

Lonely Planet: How to choose a responsible travel operator

Lonely Planet: Sustainable Travel - 6 ways to make a positive impact on your next trip

Responsible Travel: Top tips for travelling responsibly

Nomadasaurus: 10 Proven Ways to Be a Responsible Traveller in 2020

Nomadasaurus: The Ultimate Guide to Sustainable Tourism in 2020

WorldlyAdventurer: Responsible Travelling: 5 Ways to Travel Better in 2020

KILROY: Vastuullinen matkailu

Gapyear.com: Why You Shouldn't Be Obsessed With Shoestring Travel

YLE: VTT laski uudelleen: lomamatka autolla Eurooppaan on vain jonkin verran ympäristöystävällisempää kuin lentäminen

)