5 ting du bør huske på før du drar på utveksling

Utveksling i utlandet er en helt fantastisk opplevelse som du kommer til å ta med deg i årene etterpå. Men, selv om det er helt utrolig å få nyheten om at du har kommet inn på det universitetet du ønsket - så vil nok nyheten også gjøre deg litt nervøs. Selv en kort utvekslingsperiode krever en del planlegging og organisering, og da snakker vi ikke om hvilke av favoritt klærne du skal ta med deg eller hvilket fly du skal ta. Vi har samlet fem ting som du absolutt bør tenke på før du hopper ut i eventyret det er å være student i utlandet. Les igjennom og begynn planleggingen!

1. Offisielle dokumenter

Først og fremst: passet ditt. Skaff deg et nytt pass i forkant eller vær sikker på at passet ditt er gyldig så lenge du skal være borte - og gjerne litt til. Noen land krever at passet skal være gyldig seks måneder etter at du har kommet hjem, så det er derfor ikke nok at passet er gyldig mens du er borte. Det kan også skje at du trenger et visum og det er ofte at et vanlig turistvisum ikke er nok for å dekke et semster eller år utenlands. Husk å alltid ha minst tre kopier av passet ditt - ett du lar ligge hjemme og to som du tar med deg ut på reise. Passet er det viktigste dokumentet du har, så derfor er det viktig at du ikke lar det ligge rundt eller i vesken eller lommen din når du er ute på tur. 


5 asiaa vaihtoon

Passet er det viktigste dokumentet du tar med deg, men sørg for å ta med deg resepter, vaksinasjonskort og ISIC kortet også. 

Vaksiner er også viktig. Sjekk alltid før du reiser at du har tatt de vaksinene du trenger og at du møter vaksinekravene til landet du skal besøke. Husk å alltid sjekke vaksinekravet til destinasjonen du skal besøke en stund i forveien. Noen universiteter kan kreve at du tar spesielle vaksiner før du får lov til å besøke skolen. Dersom det er mulig, så skader det ikke å ha reiseforsikring for tiden du skal være borte. Mange reiseforsikringsselskaper dekker kortere perioder, som for eksempel tre måneder.  

Dersom du har behov for reseptbelagt medisin, sørg for å ha med deg de reseptene i tillegg til medisinen din. Det hender at noe reseptbelagt medisin er ulovlig i utlandet. Derfor er det viktig å sjekke om din destinasjon godtar medisinen du bruker, i forkant av reisen. 

Siden utveksling som oftest betyr å dra utenlands, ville det vært bortkastede penger å la ditt internasjonale studentkort - ISIC ligge hjemme. Med ISIC-kortet kan du benytte deg av 150 000 studentrabatter i 130 land og du er også kvalifisert for student flybilletter. Så husk å ta med deg ISIC kortet når du går ombord i flyet! 

 

5 asiaa vaihtoon

ISIC kortet vil du få bruk for når du er på utveksling!

 

2. Valuta og pengebruk

Penger du har å bruke på turen er også viktig. Gjør deg litt kjent med den lokale valutaen og ca. hvor mye 100 norske kroner vil være på din destinasjon. Du har ikke veldig lyst til å være "pengeløs" den første uken din utenlands. Informer banken din hjemme om at du skal reise utenfor Norge - og husk å spør om hvor mye gebyr du får dersom du bruker kredittkort eller debetkort (f.eks. Mastercard, Visa). Dersom du ikke har et kredittkort i dag, skaff ett før du reiser om det er mulig. Noen utenlandske banker godtar ikke utenlandske debetkort, men et kredittkort tar de fleste.

5 asiaa vaihtoon

Ha noe lokal valuta på deg når du ankommer destinasjonen din. Dersom ditt debet- eller kredittkort ikke fungerer, så har du i hvert fall noe penger til å begynne med (frem til du får snakket med noen i banken som kan hjelpe deg).

Du vil nok bruke penger på samme måte som du gjør hjemme mens du er i utlandet. Men det kan hende at utgiftene dine stiger dersom du må kjøpe en del utstyr og møbler til leiligheten du skal bo i. Begynn å spar litt penger når du søker om studier i utlandet. Lag gjerne et budsjett over inntekter og utgifter før du reiser, slik at du vet hva du har å bruke når du er av gårde. Helgeturer og mindre reiser i landet du er i - er en utrolig fin måte å bli kjent med vertskapslandet ditt på, men det koster også penger. Men dersom du planlegger for dette og legger av litt ekstra mens du er hjemme, så vil ikke dette være noe problem. 

 

3. Valg av fag

Før du valgte utvekslingsskolen din eller destinasjonen ha sikkert kikket på hvilke fag du ønsker å studere mens du er borte. Mange utvekslingsprogram (spesielt de som er mellom fakulteter) er ganske strenge på hvilke fag du kan velge. Det kan også være lurt å tenke på om faget du har valgt kan inkluderes i studiet du returnerer til hjemme. På denne måten vil du ikke bare få opplevelsene av å studere utenlands, men du får også studiepoeng når du kommer hjem. Selv om det er kjedelig å tenke på "å komme hjem" før du har reist av gårde - tenk litt over hvordan du skal plukke opp studiene når du kommer hjem og hva slags fag du går glipp av mens du er borte.  

 

5 asiaa vaihtoon 

Ta en titt på de fagene du har lyst til å studere mens du er på utveksling. 

Det å finne bolig er kanskje en av de større tingene du bør tenke på i planleggingsfasen. Først og fremst bør du sjekke med utvekslingsinstitusjonen; mange universiteter tilbyr bo-muligheter på området for utvekslingsstudenter. Det kan også være verdt å sjekke forskjellige student- og utvekslingsgrupper på Facebook (det er ofte mange i samme situasjon) som gjør at du kanskje finner deg noen å dele leilighet med. Uansett hva du velger, så bør du begynne å sjekke ut mulighetene for bolig der du skal studere. 

I tillegg til å finne en leilighet, bør du finne ut av ankomsten din. Hvordan du finner frem til der du skal bo? Hvordan ser timeplanen din ut de første dagene eller uken du er der? Mange skoler tilbyr en form for orientering for utvekslingsstudenter og dette kan være obligatorisk. 

Det er en utrolig følelse å sette seg ned i sin nye studentleilighet, men som mange ofte finner ut - så mangler det en del utstyr. Det er nok ikke hensiktsmessig å pakke ned en stekepanne, men en matboks, kaffekopp og noe bestikk kan være lurt. Du slipper da å måtte dra ut med en gang du har kommet frem for å skaffe dette. Planlegg ankomsten din i forkant og kontakt lærerne dine på utvekslingsstedet, så vil de også kunne hjelpe deg med å komme i gang på den nye skolen.

4. Bagasje og verdisaker

Selv om det er fristende å ta med seg alle klærne sine, så bør du prøve å holde det til favorittplaggene og reise med en lett koffert. Da har du plass i kofferten din på veien hjem! Det er gøy å besøke butikker man ikke har hjemme, og man ender ofte opp med en del ekstra klesplass etter at utvekslingen er ferdig. Husk å ta med deg det mest nødvendige, slik som medisiner, hygieneartikler, adapter, penn og papir, telefon, laptop og favorittplaggene. Og ikke glem favoritt pysjamasen!

5 asiaa vaihtoon

Ikke fyll kofferten med klær du ikke trenger. plukk ut favorittene og la det være rom for nye plass fra destinasjonen du er på.

Det er verdt å forsikre laptop ‘en og telefonen, enten før du reiser eller i din nye hjemby (om du skal være der mer enn et par måneder). Spør utvekslingsinstitusjonen din om forsikringsråd og studentvennlige priser for verdisakene dine, dersom du ikke får forsikring hjemme. Husk å sjekke at telefonen din ikke er låst, slik at du kan sette inn et utenlandsk SIM-kort dersom du planlegger å skaffe deg et lokalt abonnement.

 

5. Lokalt språk og venner

Du kommer langt med engelsk i så og si hele verden, men prøv å sett språkferdighetene dine på prøve allerede fra dag 1 (spesielt om du ikke skal til et engelskspråklige land). Om du ikke har kjennskap til språket fra før så prøv å lær deg noen enkle fraser. Om du allerede er litt kjent med det lokalet språket så prøv å frisk opp kunnskapen dine før du reiser. Selv om du kanskje allerede snakker det lokalet språket flytende, så er det noe helt annet å skulle snakke et annet språk hele tiden. Hjernen bruker litt tid på å omstille seg når du skal kommunisere på et annet hovedspråk. Desto fortere du begynner å øve på den endringen, desto fortere vil du klare å omstille deg når du faktisk ankommer.

Prøv å finn ut om det er andre fra ditt land som skal reise på utveksling til samme sted. Det er en del enklere å håndtere ankomsten og det å bli vant til det lokale livet med enn venn enn det er å gjøre det alene. Dersom du skal bo med en vertsfamilie så kan det være lurt å snakke med de på Skype eller Facetime i forkant. 

Det er mye å tenke på for en student som skal på utveksling! Men forhåpentligvis så vil denne listen med tips hjelpe deg på veien, og gjøre at du føler deg tryggere på hele prosessen. Det vil alltid være noen humper i veien, men du lærer av de - og det som virket som en katastrofe ender opp med å bli en historie man ler godt av senere!

Uansett, ha det sinnsykt gøy på utveksling. Det blir en opplevelse for livet

 

Sources:

Student.org: Things to Do Before Going On Exchange

The Abroad Guide: 15 Items You'll Be Glad You Purchased Before Study Abroad

GoAbdroad: Your New Study Abroad Checklist + Tips to Prepare

StudyAbroad.com: Student Guide - Final To Do's Before You Leave

 

)