Her er ti uvaner som alle studenter bør kvitte seg med for å redde toppkarakteren.

10 uvaner som ødelegger for toppkarakteren

Bruker du mye tid på studier uten at resultatene viser det? Da er du kanskje skyldig i en eller flere av disse fem syndene.

1. Undervurderer pensum

Lag en leseplan for semesteret, og følg den! Du vil jobbe mer effektivt, ha mer tid til venner og ikke havne i den kjipe skippertaksfella når semesteret nærmer seg slutten. 

Sjekk ut våre 5 tips til å holde motivasjonen til studiet oppe hele semesteret!

2. Passiv læring

5 uvaner som ødelegger for toppkarakterer - Passiv læring

Uansett hvor lite som skjer på Facebook synes ikke konsentrasjonen din noe særlig om å dele tiden du har satt av til studier med sosiale medier. Spørsmålet er om du er villig til å ofre toppkarakteren for 10 likes? Hva med 20?

3. Pugger bare én gang

Å lese pensum er én ting – å huske det er noe annet. Jo mer du bearbeider informasjonen, jo bedre vil du faktisk huske stoffet til eksamen. Så, pensumsidene du raser gjennom i timene før eksamen forsvinner derfor raskt fra hukommelsen. Du kan lese mer om hvordan huske hva som helst, her

4. Sammenligner deg selv med andre

Det er kun du som har kontroll på din tid, motivasjon og balanse i livet. Ikke la deg påvirke av medstudenter som ikke har samme ambisjoner, arbeidsmetoder og interesser som deg selv. 

5. Glemmer illustrasjonene

5 uvaner som ødelegger for toppkarakterer - Glemmer illustrasjonene

Illustrasjoner, grafer, tabeller og tekstbokser er viktige supplementer til teksten, og tro oss – du vil aldri få minuspoeng for å gjengi tabellen nederst på side 51 om den er relevant for spørsmålet på eksamen.

6. Bruker flashcards feil

Flashcards er ikke skapt for lange sammendrag. De er bare ikke det.

En god måte å bruke flashcards på er å skrive spørsmål på den ene siden, og stikkord på baksiden. Spørsmålene bør dekke en del av pensum som gir deg mulighet til å drøfte sammenhenger mellom temaer og større emner, uten at det blir for mye å huske. 

7. Du leser hele natten før eksamen

 5 uvaner som ødelegger for toppkarakterer - Leser hele natten før eksamen

Timene du sitter oppe for å pugge vil være bortkastet, hvis du ender opp med å ta eksamen i halvsøvne. I tillegg er du sikkert så proppfull av koffein og adrenalin, at konsentrasjonen langt ifra er tilstedeværende. Her er våre råd til det siste døgnet før eksamen

8. Energi-overload

Kaffe, energidrikk, sjokolade, kaffe, godteri, kaffe, energidrikk, kaffe, energidrikk... Kjenner du igjen mønsteret? Et skikkelig energiboost kan gjøre godt for lange dager på lesesalen, men husk at kroppen også må takle nedturen som følger. Det kan på kort tid gå hardt utover konsentrasjonen og arbeidsmoralen.

9. Bruker unnskyldninger for å føle deg bedre

Ikke fall i en av disse studentfellene - bruker unnskyldninger for å føle seg bedre

Å fortrenge ubehagelige sannheter er en vanlig felle for studenter, men dessverre er det ikke en langvarig løsning.

«Foreleser ga oss ikke riktig notater». 
«Jeg gjør det senere».
«Jeg jobber annerledes enn andre». 
«Jeg er for travel». 
Du føler deg kanskje bedre på kort sikt, men slike unnskyldninger er ikke utgangspunktet for å en vellykket studietid. 

10. Gir opp

Ha tro på deg selv og ikke ta noen sorger på forskudd. Tenk heller på hvor deilig det blir å komme seg helskinnet gjennom semesteret enn å utsette problemet ved å ikke fullføre. 

Er det allerede for sent? Da bør du lese våre 8 råd til døgnet før eksamen!

Ikke glem at toppkarakterer ikke nødvendig vis er det viktigste i livet. Nyt studietiden og husk at det viktigste er alt du lærer! 

)